Om Kulturskolan

Hur vill du uttrycka dig?
I sång och musik, med dans, teater eller kanske i bild och andra media? Då har du kommit rätt. Kulturskolan kan förvandla dina drömmar till verklighet.

Barn eller ungdom – våra lärare är beredda att ta emot alla åldersgrupper och vi unnar dig glädjen i att få skapa tillsammans med andra. Du kommer att växa inombords inte bara vad gäller ämneskunskaperna, utan du utvecklar även din sociala kompetens genom att du får skapa tillsammans med andra.

Kulturskolan i Södertälje är platsen där du får hitta dig själv och dina personliga uttryckssätt – det kan vara i musik, dans, konst, sång, media eller kanske med teater. En drömverkstad där vi hjälper dig att öppna dörrar, att följa ditt hjärta, lyfta och svara på dina frågor; där drömmar blir verklighet.

Här kan du se Kulturskolans presentationsvideo


Kulturskolans värdegrund
Gemensamt för samtliga anställda vid Kulturskolan i Södertälje gäller organisationens värdegrund. Därutöver gäller naturligtvis även Södertälje kommuns värdegrund.

- Kulturskolans mål är att nå alla kommunens barn och ungdomar. Detta gör vi genom att vara en öppen mötesplats som erbjuder eleverna möjligheter att utvecklas i olika estetiska uttryckssätt.

- Kulturskolan tillämpar ett tvärkulturellt förhållningssätt, där olika genrer och inriktningar samarbetar till en rik helhet.

- Kulturskolan arbetar med följande ämnesområden: musik, dans, teater, konst och media.

- Kulturskolan tror på den dynamik som uppstår i mötet mellan människor. Därför är gruppundervisning och olika former av samspel den pedagogiska grund skolan använder.

- Kulturskolan använder olika former av framträdanden och utställningar som en central del av undervisningen.  


Lean
Södertälje kommuns politiska och tjänstemanna beslut gällande management konceptet Lean eller Växthuset som det kallas inom Södertälje kommun, tillämpas av Kulturskolans lärare samt administrativa personal. Detta innbär att arbetsuppgifterna för arbetslagen på skolan följer Lean modellens struktur.

 

Arbetsverktyg
Vi på Kulturskolan Södertälje arbetar i Mac miljö. De program som lärarna använder sig utav i sitt arbete är bl.a. "Spotify", "Sibelius", "Stopmotion", "Amazing Slowdowner", "Guitar Pro", "Logic Studio", "EarMaster", "iMovie" och många fler.


Brukarundersökning

Varje år genomför vi på Kulturskolan en brukarundersökning där vi frågar våra elever om vad de tycker om Kulturskolan. Detta gör vi som i ett led av att förbättra vår verksamhet. Här kan du se våra frågor och resultat.  


Friskvård

Om du är anställd av Södertälje kommun kan vi erbjuda våra kurser i dans som friskvård. För närmare information gällande kommunens friskvård hänvisar vi till personalsidan på kanalen. För dig som inte är anställd i Södertälje kommun går det självklart bra att använda alla våra kurser som friskvård, förutsatt att din arbetsgivare är av samma åsikt.


Historia
Kulturskolan Södertälje har sin grund i den kommunala musikskolan som startades 1948.

I början av 1960-talet blev sedan musiken ett tillvalsämne i den ordinarie skolan, men bara var tionde elev valde ändå grundskolans frivilliga musik. Då bestämde man sig för att samordna grundskolans undervisning och den frivilliga kommunala musikverksamheten. 

På 1970-talet blomstrade kulturlivet i Södertälje och den kommunala musikskolan expanderade. I mitten av 1980-talet satsade regeringen på ”Kultur i skolan” vilket innebar att musikskolan fick pengar för att bedriva frivillig dansundervisning efter skoltid. Efter ett par år blev dansen ett permanent ämne. 

Kulturskolan bildades 1989 när kommunala musikskolan slogs ihop med kulturnämndens verksamhet för barn och ungdom. Undervisningen breddades då till att omfatta musik, bild, dans och drama. Idag kan kulturskolan i Södertälje även erbjuda kurser i digitala medier.

Är du nyfiken på att läsa mer om Kulturskolans historia? Klicka då här för att bläddra i "Kulturskolan i Södertälje femtio år 1998". 

Avgifter

Terminsavgifter 2017-2018

Du betalar för en termin i taget och räkningen skickas ut i mitten av terminen. 

Uppsägning av plats gör du via ditt användarkonto på vår hemsida eller skriftligt på en blankett som finns hos expeditionen. Det finns inget prova-på-system: avbryter du din kurs under terminen debiteras du ändå terminsavgift. Blir du sjuk, vistas på annan ort eller går i högstadiet - gymnasiet kan du göra uppehåll ett år utan att mista din plats. Vänligen kontakta expeditonen på 08-5230 1538  eller kulturskolan@sodertalje.se gällande uppehåll.

Tänk på att det går att begära e-faktura (från Södertälje kommun) via din bank.

Det går även bra att göra en delbetalning, för mer information kontakta Redovisningskontoret på tfn.nr 08-5230 2298 eller 08-5230 4440, så hjälper de dig med ditt ärende.


Barn, ungdomar och vuxna* 

Ämneskurs**                            450 kr
Ämneskurs**, vuxen            1900 kr
Kör, barn                                   450 kr
Konst/keramik inkl mtrl       750 kr

KAPIS

800 kr

Instrumenthyra

450 kr

Enbart ensemble

450 kr

Ej folkbokförd i Södertälje kommun

Ämneskurs**, barn         2200 kr
Ämneskurs**, vuxen      3500 kr
Kör                                        700 kr

Konst/keramik barn inkl mtrl  2500 kr
Konst/keramik vuxen inkl mtrl  3800 kr

 

*Vuxen: från 20 år   
** Musik, Teater, Dans och Media

Med reservation för eventuella ändringar.

Hyr ditt instrument

För 450 kronor per termin kan du hyra gitarr, dragspel, blås- och stråkinstrument. Du får hyra ditt instrument i två år, därefter avgör tillgången om du kan fortsätta hyra.

I kursen Musikproduktion kan du hyra en dator, för mer information se här.

I hyran ingår inte förbrukningsmaterial som till exempel, strängar. Om du är oaktsam får du betala eventuella reparationer av instrumentet. Reparation på grund av normal förslitning betalas av Kulturskolan.

För mer information kontakta instrumentförvaltare Ann Ljungqvist på telefonnummer 08-5230 3446 eller ann.ljungqvist@sodertalje.se

 

Kulturskolan i media

Vi är mycket stolta över vår verksamhet och glada över all den uppmärksamhet som vi får i media. Därför vill vi här samla den informationen som har gjorts om Kulturskolan Södertälje. Du hittar den här nedan i form av tidningsartiklar, videor, citat, nyheter, foton m.m.

2015

Om vår nya Kulturskolemetod:

http://lt.se/kulturnoje/1.3006173-kulturskolan-lockar-musikelever-med-app - LT

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sodertalje/stora-forandringar-for-kulturskolan - SVT Södertälje

2014

Little kids rock för första gången i sverige - LT
Danselever avslutar med stil - LT
Café Nova nu i kulturskolans regi - LT

2013

Festivalyra - LT
Maja Ellinge tar emot stipendium -  LT
Kulturskolans Dag firas i centrum - LT 
Kulturskolans elever ställer ut i Södertälje Konsthall - LT 
Punklegenden och administrativa chef Michael Alonzo släpper nytt album - LT 
Skola märker Rybak-effekt - LT 
Installationer på elevutställningen Svart på Vitt - Kulturdelen.nu  
Här byggs konstutställningen Svart på Vitt - KayCeeMovie (Youtube) 
Svart på Vitt - Kulturskolans elevutställning - KayCeeMovie (Youtube)  
Öppet Hus på Kulturskolan - LT

 

2012

Talang får stipendium för sin musik - LT
Klassisk musik hjälper barn i utsatta områden, El Sistema - TV4 
Musiken banar väg för framgång, El Sistema - Stockholmsregionen nr. 4
"El Sistema projektet i Södertälje" - Kungliga Filharmonikerna (Youtube) 
Riksdagens Högtidliga Öppnande 2012 
Årets Kulturskoleförälder är utsedd - LT
Kungligt besök på Hovsjöskolan - LT
Unga ger tunnel färg - LT
Kvartett underhåller på Torekällberget - LT
Sång och dans vid Maren - LT

Här finns vi

Kulturskolan ligger på Västergatan 4 i Södertälje, i före detta Västergårdsgymnasiets lokaler, ingång från södra gaveln. Vi delar ljusa ändamålsenliga lokaler med Wendela Hebbegymnasiet, Södertäljes estet- och mediagymnasium. 

Visa på karta 

För dig som åker med lokaltrafik från centrum; ta buss 751 mot Hovsjö, kliv av vid hållplats Torekällberget.

Kulturskolans expedition är bemannad från kl. 09.00 till 17.00. Expeditionens telefontider är följande:

Måndag 15.00-17.00
Tisdag 13.00-15.00
Onsdag 15.00-17.00
Torsdag 15.00-17.00
Fredag 13.00-15.00

 

Undervisning på annan ort
Kulturskolan har även viss verksamhet förlagd på några av de kommunala grundskolorna. Nedan ser du vilka skolor som vi undervisar på och i vilka ämnen. Dessa ämnen kan komma att variera från termin till termin.

Södertälje
Majtorpskolan - Kör/Rytmik, Blockflöjt
Oxbackskolan - Brasslek, Blåsinstrument

Järna
Tavestaskolan - Piano, Slagverk
Eneskolan - Piano, Flöjt, Fiol, Cello, Gitarr, Elgitarr och Teater
Järna Friskola - Blåsinstrument
Futurum - Brass

Mölnbo
Mölnboskolan - Träblåslek, Slagverk, Piano

Hölö
Hölöskolan - Blåslek, Rytmik, Träblås, Brass

Vanliga frågor

ANMÄLAN

- Hur anmäler man sig till Kulturskolan?
På vår webbplats. Det går endast att anmäla via dator, ej via platta eller telefon. Länkar till bokningssystemet hittar du på flera platser på webbplatsen, bland annat i sidfoten under rubriken Expedition. Du kan även gå via den kurs du är intresserad av, det finns en Boka-knapp på respektive kurs informationssida.

När du valt  ämne, kurs och nivå som passar dig, måste du skapa ett konto för att kunna genomföra bokningen. För det krävs att du har tillgång till en e-postadress och skapar ett lösenord. Detta behöver du endast göra en gång. Därefter är det bara att följa instruktionerna. Vill du titta på dina bokningar eller intresseanmälningar loggar du in på ditt konto genom Logga-in-länken längst ner i höger hörn på vår webbplats.

- Skickar ni en bekräftelse på anmälan?
Ja!
Du får en bekräftelse i form av ett mejl till den e-postadress som du har angivit vid bokningstillfället. Inför höstterminens start får du en skriftlig kallelse på posten som talar om vilken dag och tid din första lektion hålls efter sommaren. För bokningar nära inpå höstterminsstarten hinner vi inte skicka kallelser. Information om terminsstarterna finns som nyhet på startsidan.

- Måste man anmäla sig igen till varje termin?
Nej!
Det behöver du inte göra, du har din plats på Kulturskolan tills dess att du väljer att säga upp den. Dock får du ingen ny kallelse mellan inför vårterminen.

- Kan man anmäla sig till flera kurser samtidigt?
Ja!
På Kulturskolan kan du gå på flera olika kurser samtidigt. Det finns ingen övre gräns på hur många kurser man kan gå. Det som eventuellt kan bli krångligt är att lektionerna kan komma att krocka tidsmässigt, om så är fallet försöker vi i den mån det går att anpassa så att du kan gå på flera kurser samtidigt.

- Om man inte är boende i Södertälje kommun, kan man ändå gå på Kulturskolan i Södertälje?
Ja!
Även om du inte är folkbokförd i Södertälje kommun är du välkommen till oss här på Kulturskolan. För utomkommunala elever är kursavgiften högre. Se avgifter .

- Kan man anmäla sig även efter terminsstart?
Ja, under en begränsad tid!
Vi tar emot anmälningar ett tag in på terminen. Se nyhet på startsidan för aktuellt information. Det går att boka så länge det finns lediga (gröna) platser på bokningssidan. De stora intagen sker i augusti och januari inför terminsstart.

- Hur gör man när man vill sluta på Kulturskolan?
Tala om för din lärare att du vill sluta. Har du anmält dig till en kurs via vår webbplats säger du upp din plats genom att logga in på ditt konto och avbokar den kurs du inte längre vill gå på. Har du inte anmält dig via webbplatsen, kontakta Expeditionen eller fyll i följande blankett och maila till kulturskolan@sodertalje.se.

Kom ihåg! Ifall du avbryter kursen, men har deltagit på en eller flera lektioner så är du tvungen att betala full terminsavgift.

 

BETALNING

- Hur mycket kostar det att gå på Kulturskolan och när debiteras terminsavgiften?
Information om terminsavgifterna finns på Expeditionen. Avgiften debiteras i mitten på varje termin i form av faktura som skickas hem till dig med posten. Tänk på att det går att begära e-faktura (från Södertälje kommun) via din bank.

- Hur gör man om man har fått en felaktig faktura?
Kontakta Kulturskolans expedition på telefonnummer 08-5230 1538 eller maila till kulturskolan@sodertalje.se och förklara ditt ärende så hjälper vi dig vidare med det.

- Finns det syskonrabatt?
Nej. Kulturskolan tillhandahåller inte någon syskonrabatt.

- Om man har anmält sig till en kurs, kan man då avanmäla sig och få pengarna tillbaka?
Det går bra att avanmäla sig men kom ihåg att om du har deltagit på någon/några lektioner får du inte pengarna tillbaka.

- Kan man dela upp betalningen?
Ja!
Det går bra att göra en delbetalning. För mer information, vänligen kontakta Redovisningskontoret på telefonnummer 08-5230 1234 eller 08-5230 2298, så hjälper de dig med ditt ärende.

 

INTRESSEANMÄLAN 

- Hur länge måste man vänta innan man kan få en plats på Kulturskolan?
Vi kan inte garantera någon maxtid, då lediga platser är beroende av hur många sökande det är till kursen. Vi arbetar ständigt med att erbjuda dig en plats så snart som möjligt.

- Kan man bli meddelad när det finns lediga platser?
När en ledig plats uppstår läggs den ut i bokningssystemet på vår webbplats. Har du gjort en intresseanmälan på den kurs, nivå och ålder som blir ledig kommer du att få ett mejl till den e-post adress du gjorde intresseanmälan från. Gå sedan in på vår hemsida för att se om den lediga platsen stämmer med de tider som du kan, om så är fallet bokar du dig på den tiden.

 

INSTRUMENT

- Kan man hyra instrument på Kulturskolan?
Ja!
Du kan hyra de flesta stråk- och blåsinstrument samt akustisk gitarr. Även dator och keyboard om du går på ämnet Musikproduktion.

- Kan man hyra instrument under sommaren?
Elever som har gått under våren och tänker fortsätta på hösten kan naturligtvis behålla sitt instrument under sommaren.

- Vad gör man om instrumentet går sönder?
Prata genast med din lärare.
Om det är vanligt slitage så står Kulturskolan för reparationen. Vid oaktsamhet så skickar vi räkning. OBS! Instrumentet ska lämnas till Kulturskolan, ni får alltså inte själva lämna in för reperation.

- Ska man själv köpa strängar?
I hyran ingår inte förbrukningsmaterial som till exempel strängar, rör o.s.v.

- När ska man lämna tillbaka instrumentet efter att man har slutat?
När du har slutat så meddelar du expeditionen på tfn.nr 08-5230 1538 eller kulturskolan@sodertalje.se och återlämnar ditt instrument snarast. Instrumentet lämnas till vår instrumentförvaltare Ann Ljungqvist, som träffas på expeditionen.

- Om man vill sluta efter halva terminen, får man tillbaka halva hyran då?
Nej!
Vi gör inga återbetalningar gällande instrumenthyran.

- Om instrumentet blir stulet; vad gör man då?
Prata genast med Kulturskolan. Därefter polisanmäl och kontakta ditt försäkringsbolag.

 

ÖVRIGT

-Vad gör man om man inte är nöjd med sin undervisning?
Om du av någon anledning inte är nöjd med din undervisning ber vi dig vänligen att först kontakta läraren och tala om för honom/henne vad det är som gör att du inte känner dig nöjd. Du är även välkommen att kontakta skolledningen.

- Hur meddelas inställda lektioner?
Din lärare (eller expeditionen) kontaktar dig, antingen per telefon eller via sms/e-post, att lektionen är inställd. Skulle lektionen vara inställd vid mer än en vecka sätter vi in en vikarie.

- Är det lektioner under loven?
Kulturskolan håller delvis stängt under loven (sport-, påsk-, sommar-, höst- och jullov). De kurser som har lektion under loven meddelas av läraren och på vår webbplats.

- Får man som förälder sitta med under lektionerna?
Fråga din lärare om det är möjligt, det är hon/han som avgör det.

- Hur många lektionstillfället garanteras man och vad sker om man inte får rätt antal?
Vi garanterar 13 lektionstillfällen varje termin. Om en lärare skulle vara sjuk eller av annan anledning ställer in lektionen brukar du ändå kunna vara säker på att du får dina garanterade gånger. Skulle det vara så att du inte får de garanterade tillfällena så reducerar vi terminsavgiften.

- Hur sjukanmäler man sig?
Vänligen kontakta din lärare om du inte har möjlighet att delta i lektionen. Om du inte lyckas nå din lärare, kontakta expeditionen på 08-5230 1538 eller kulturskolan@sodertalje.se  så hjälper vi dig med att vidarebefordra informationen till läraren.

- Var sker undervisningen?
Kulturskolans verksamhet sker till största del i våra vackra och ändamålsenliga lokaler (som vi delar med WendelaHebbegymnasiet) på Västergatan 4 i Södertälje. Viss undervisning är även förlagd i Järna, Mölnbo och Hölö. Se respektive lektion i bokningen för lokal.

- När startar terminen?
Kulturskolans tider följer till största del skolåret. Höstterminen brukar börja i slutet av augusti och vårterminen i slutet av januari. Se nyhet på startsidan för aktuell information.

- Kan man önska vilken lärare man vill ha?
När du anmäler dig till en kurs får du välja en lektion med läraren du vill ha.

- Om man vill byta lärare, hur gör man då?
Kontakta först din lärare och berätta att du vill byta och varför. Därefter hör vi med den lärare som du vill byta till om denne har möjlighet att ta emot dig eller inte.

- Varför är lektionerna så korta?
Vi arbetar med gruppundervisning som modell. Det ger dig som elev mest utbyte av din lektion. (Många musikkurser innehåller två lektioner/vecka.) Ibland får vi av ena eller andra anledningen frångå detta och undervisa enskilt. En konsekvens blir då att lektionerna blir kortare.

- Erbjuder Kulturskolan vuxenkurser?
Nej!

- Vad innebär KAPIS?
KAPIS står för Kulturskolans Avancerade Program i Södertälje och vänder sig till dig som vill prioritera musik- och konstämnet, har ambition att utveckla ditt skapande och har som målsättning att söka till högre utbildning inom ditt område. För mer information, läs här.

- Vad innbär 'Min sida'/Mitt konto?
Min sida är din personliga sida (ditt konto) här hos oss på Kulturskolan. Det är först när du bokar en kurs via webbplatsen som du får tillgång till Min sida. På Min sida kan du se aktuella kurser som du går på, göra avbokningar, ändra kontaktuppgifter eller lösenord.

- Övriga frågor?
Har du andra frågor som du inte har fått svar på här eller du kanske behöver hjälp med din bokning, kontakta då Kulturskolans expedition så hjälper vi dig med din fråga. Du når expeditionen på telefonnummer 08-5230 1538 eller på kulturskolan@sodertalje.se.